Skip to content
Početna / Aktuelnosti / Demokratija i prava LGBTI osoba

Demokratija i prava LGBTI osoba

Poštujući sve epidemiološke mjere u srijedu 3. marta 2021. godine u Beogradu je održana Konferencija na temu »Zaštita i unaprijeđenje LGBTI prava u zemljama Zapadnog Balkana – temelj za progresivne politike i društvo« Program konferencije je bio podijeljen u tri panela. Tema konferencije bila je položaj LGBTI zajednice u regionu kao i očekivanja zajednice od socijaldemokratskih partija. Rezultat ove konferencije je usvojena regionalna Deklaracija o borbi za LGBTI prava.

Na Prvom panelu govorili su Danijel Kalezić (Queer Montenegro), Kočo Andonovski (LGBTI Support centar, Severna Makedonija) Emina Bošnjak (Sarajevski otvoreni centar) i Dragoslava Barzut (Da se zna, Srbija). Panel je vodila Jelena Vasiljević. Njihov zadatak je bio da učesnicima predstave položaj LGBTI zajednice u regionu kao i očekivanja od socijaldemokratskih političkih partija.

Na drugom panelu govorili su Ian Thomas (Rainbow rose) Kosta Petrov (SDSM), Besima Borić (SDP BiH) i Mirko Stanić (SDP CG). Panel je vodio Miloš Đajić.

Treći panel je bio posvećen iskustvima u realizaciji aktivnosti na projektu. Na njemu su učestvovaji Jelena Mitrović, Pavle Bogoevski, Irma Efendić Adžajlić i Miloš Đajić, a panel je moderirao Igor Jojkić.

Jelena Mitrović je u ime Fonda za progresivne politike govorila o izazovima sa kojima smo se susretali prilikom realizacije projekta u Crnoj gori. To je u najvećoj mjeri bila crnogorska tradicija. Istakla je zadovoljstvo što smo kao organizacija uspjeli da animiramo mlade ljude da uspostave bolji odnos sa LGBTI zajednicom.

Učesnice i učesnici konferencije su glasanjem usvojili tekst Deklaracije o borbi za LGBTI prava. Simboličnim potpisivanjem deklaracije pokazali su ličnu privrženost ideji borbe za ljudska prava.

Ovaj projekat, realizovan uz podršku Laburističke partije Velike Britanije i Fondacije Max van der Stoel, realizovan je od strane Fonda za progresivne politike u Crnoj Gori,  Centra modernih veština u Srbiji, Foruma lijeve inicijative u Bosni i Hercegovini i Progres instituta u Sjevernoj Makedoniji.